Egy teljes hét, ami valóban a designról szólt!

Októberben egy héten keresztül varázsolta el a design iránt érdeklődőket a 360 Design Budapest kiállítás. Teltházas kurátori és exkluzív tárlatvezetésekkel, számtalan egyedülálló designtárggyal, izgalmas installációkkal és nagysikerű kerekasztal-beszélgetésekkel koronázta meg a tavalyi rendezvény sikereit. Az élmények pedig tovább folytatódnak, ugyanis a kiállítás, valamint a design különleges világát boncolgató beszélgetések továbbra is megtekinthetőek a Magyar Divat & Design Ügynökség YouTube és Spotify platformjain. 

Egy héten keresztül várta a design iránt érzékeny látogatókat és a szakmabeli közönséget a második 360 Design Budapest kiállítás. A siker most sem maradt el: a tavalyi évben több nemzetközi díjjal kitüntetett kiállítás idén októberben ismét elvarázsolta a design szerelmeseit. Idén a kiállítás az Art Market Budapest, illetve a Budapest Design Week rendezvényekkel stratégiai partnerként támogatta egymást, ami a látogatók számában is megmutatkozott, hiszen közel 3500 fő tekintette meg a cseh, lengyel, magyar és az online formában bemutató szlovák kortárs alkotásokat. A magyar és külföldi művészeken, befektetőkön, diákokon túl életkortól függetlenül látogattak el családosok vagy akár kutyával érkezők. A kiállítás iránti nagyfokú érdeklődés hamar megmutatkozott, ugyanis már szeptembertől regisztrálhattak az érdeklődők a 360 Design Budapest weboldalára, amely az elmúlt 2 hónapban közel 40 ezer megtekintést ért el.

A kiállításon 28 hazai, köztük 6 tehetséges pályakezdő és 10 regionális designmárka remekei kaptak bemutatkozási lehetőséget. A rendezvényen kiállított közel 180 egyedi designtárgyat a hét minden napján hatalmas érdeklődés övezte. Az idei kiállítás élményeit tovább fokozta, hogy a második 360 Design Budapest nemzetközi szakemberek meghívásával, kerekasztal-beszélgetésekkel és izgalmas meglepetésekkel bővítette programkínálatát, így még egyedülállóbb módon mutatta be a design mindennapjainkat átható világát.

A rendezvény keretében megvalósult a „Meet the designer” esemény, így a látogatók személyesen is találkozhattak kedvenc formatervezőikkel. Nagy sikert arattak az edukációs jellegű kerekasztal-beszélgetések is, amelyek elérhetők a HFDA YouTube és Spotify csatornáin is, továbbá a kiállításról több mint 120 sajtómegjelenés született. Az idei év izgalmas újdonságaként az érdeklődők exkluzív tárlatvezetésekre regisztrálhattak, melyeket különböző művészeti területek jeles képviselői tartottak. Az előadók saját élményeikkel töltötték meg és színesítették a tárlatvezetést, továbbá saját értelmezésükben mutatták be azokat az érdeklődőknek. A kiállított tárgyak között számtalan design díjas alkotás is felfedezhető volt, amelyek egy része továbbra is megtekinthető a Max Cityben.

A kiállítás különlegességét idén is a kiállítótér adta, amely nemcsak a tárgyak egyedi bemutatását, de a fenntartható megoldásokat és a szemléletformálást is előtérbe helyezte. A designtárgyak elhelyezéséhez és a kiállítótér berendezéséhez egy ház alkotóelemeit – gerendákat, betontömböket és téglákat – használták fel, amelyek a kiállítás végével hamarosan új funkciót tölthetnek be. A víz illúziója vagy a plafonra épített bálna szintén ezt a vonalat képviselte, hiszen míg az előbbi újra felhasználható anyagból készült, az utóbbi már nem használt, műanyag csomagolásokból lett megalkotva.

A főszerep természetesen a bemutatkozó formatervezőké volt, akik kimagasló eredményekről számoltak be: többeket megkerestek bútorgyártással és kereskedelemmel foglalkozó cégek, Michelin-csillagos éttermek, illetve különböző üzlethálózatok, akik szeretnének együttműködni az alkotókkal. A 360 Design Budapest értékesítésösztönző szerepéhez több platform is hozzájárult, hiszen az offline kiállítás résztvevői a kihelyezett QR kódok segítségével kaphattak bővebb információkat, míg az online látogatók a tárgyak melletti ikonra kattintva fedezhetik fel a designerek weboldalait. Az Ügynökség célja idén sem változott, hiszen ismét a hazai és regionális formatervezők ismertségének növelése, valamint a nemzetközi piacra lépésük elősegítése volt elsődleges.

Az első 360 Design Budapest kiállítás alkotásait hatalmas érdeklődés övezte az online térben, így nem volt kérdés, hogy idén sem hiányozhat az esemény „figitális” megvalósítása.  A tavalyihoz hasonlóan az érdeklődők nemcsak a helyszínen tekinthették meg a designtárgyakat, hanem egészen új perspektívákból is tanulmányozhatták azokat, egy virtuális világba belépve. A helyszínen kihelyezett VR-szemüvegeken keresztül is bepillantást nyerhettek a design túrákba, illetve a kiállítást a rendezvény honlapján online formában továbbra is bejárhatják, ahol a 360 fokos gömbpanoráma és a virtuális kiállítótéren keresztül élhetik át a kiállítás élményét. Ennek létjogosultságát a látogatók száma is alátámasztja hiszen eddig több, mint 1600 fő tekintette meg ebben a formában. A digitális térnek köszönhetően a magyar és régiós designereket, illetve az általuk tervezett közel 180 egyedülálló designtárgyat a világ bármely pontjáról felfedezhetik, hiszen a kiállítás mindenki számára elérhető, illetve megtekinthető a 360 Design Budapest honlapján.

A 360 Design Budapest kiállítás online platformja itt tekinthető meg.