Októberben minden eddiginél gazdagabb programmal vár a 360 Design Budapest

A Magyar Divat & Design Ügynökség október 17. és 22. között rendezi meg a 360 Design Budapest kiállítást az Adria-palotában, ahol a hazai, valamint regionális tervezők alkotásai, szakmai előadások és izgalmas programok széles palettája várja az érdeklődőket. Akik közelebbről is ismerik a design világát, olyan nemzetközileg elismert neveket is felfedezhetnek a résztvevők között, mint a rendezvénysorozat kiemelt vendége, a kortárs design egyik legnagyobb ikonja, Rossana Orlandi vagy az új generációs 6AM:Glassworks designmárka csapata.

Az immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő 360 Design Budapest egyik fontos újítása, hogy a formatervezők mellett ipar – és képzőművészek is csatlakozhattak a kiállítók köréhez. Az új koncepció új helyszínen mutatkozik be, több, mint száz éves műemlék épület  az egykori tengerészpalota, Adria-palota ad otthont az idei kiállításnak. A turisztikai és vendéglátóipari szereplők, valamint kreatív és kulturális, ágazati oktatási intézmények, építőipari és design vállalkozások bevonásával a 360 Design Budapest egy élményalapú, a CEE országokban egyedülálló design programsorozattá fejlődik.

Minden eddiginél nagyobb számban, összesen 70 pályázat érkezett a Magyar Divat & Design Ügynökséghez három kategóriában (Brand / Product, Collectible Design és Prototípusok / Digitális tervek), akik közül 27-en feltörekvő tehetségek, valamint pályakezdőknek szóló felhívásra jelentkeztek. A szakmai zsűri választása alapján, közel 60 alkotó, több mint 160 alkotása lesz megtalálható a kiállításon, köztük 16 pályakezdő alkotó munkája, továbbá 10 regionális – osztrák, cseh, horvát, lengyel és ukrán – tervező és művész tárgya érkezik a helyszínre.

A Bonta Gáspár kurátor által megálmodott koncepció a különböző installációs terek izgalmas ötvözetére épül, amelyeken keresztül végigkíséri a látogatókat a formatervezés, a képző – és iparművészet rejtelmein. A kiállítás fókuszában a múlt és jelen találkozása, a különböző művészi látásmódok egymásra ható inspirációi és az újítás áll.

Harmadik alkalommal működik együtt a 360 Design Budapest az ugyancsak októberben megrendezésre kerülő Art Market Budapesttel. A közös, Inside Art / Building on Art Hungary címet viselő szakmai nap azokat a kérdéseket járja körbe, hogy a közterületeken megjelenő művészet milyen szempontok szerint képviselhet értéket a közösségekben. A rendezvény teljes ideje alatt, kapcsolódó programokra is jelentkezhetnek az érdeklődők, mint például a Virág Judit Galéria Zsolnay Aukciós anyagának, de az Einspach Art & Photography kiállításának csoportos megtekintésére. Továbbá idén is várják a különleges művészeti élményt keresőket exkluzív tárlatvezetésére, Horváth Judit, muzeológus, kurátor, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője, Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze és árveréseinek vezetője, Varga Priszcilla, stylist és art director, Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol zenekar énekes frontembere és Winkler Nóra, kulturális szakember, műsorvezető és árverésvezető kalauzolja el a látogatókat.  A Code Showroom-mal megvalósuló szakmai együttműködés keretében pedig a világszerte ismert high-end design márka, a 6AM:Glassworks csapata is jelen lesz az előadók között, akik egy látványos pop-up side eventtel is készülnek.

A 360 Design Budapest keretében a 2023 áprilisában induló design LAB curated by Rossana Orlandi inkubációs program kiválasztott gyártó és tervező párosai bemutatják a program keretében megvalósuló termékötleteiket. A rendezvénysorozat kiemelt vendégeként Rossana Orlandi, mentor  a fiatal tehetségek számára is készül egy beszélgetéssel. Kreatív Párbeszéd Rossana Orlandi vezetésével: Fiatalok, design és művészetek címmel, tart interaktív, közvetlen beszélgetést, amelyre kifejezetten a művészeti pálya iránt érdeklődő feltörekvő tehetségeket várja.

A 2023-as 360 Design Budapest további együttműködő partnerei az Iparművészeti Múzeum, a Czechdesign, a JAB ANSTOETZ, a Solinfo Group és a FIKSZ.

A 360 Design Budapest kiállítás részletes programja az alábbi linken érhető el.