Arany, márvány és letisztult pop-art

Öt magyar designmárka mutatkozhatott be idén márciusban Európa egyik legmenőbb lakberendezési szakkiállításán, a párizsi Maison&Objet-n. A kiválasztott márkák a design iránt érdeklődőknek már ismerősen csenghetnek, hiszen a 2021 őszén megrendezett 360 Design Budapest kiállításon már mindannyian megmutathatták magukat.

Az idén kivételesen márciusban megrendezésre kerülő Maison&Objet nem kevesebbre vállalkozott, mint a luxus újra definiálására. A szakkiállításon 2000 brand sorakozott fel, és amelyre közel 140 országból, több mint 50 ezer látogató érkezett. A vásáron bemutatkozó márkák nemcsak formában gondolták újra a luxus fogalmát. A világjárvány erősen hozzájárult ahhoz, hogy tudatosuljon bennünk, mik a valódi értékek és mire vágyunk valójában abban a térben, amelyben élünk. Az autentikus és megújult klasszikusok időtlen eleganciája mellett megismerhető volt Párizsban az új trend, a Lux Populis-ként definiált magas minőségű termékek kiemelése, amelyek a popkultúrából merítenek ihletet, legyen szó képregényről, street artról, utcai divatról, tv-sorozatról vagy popzenéről.

A rendezvényen megjelent Marie-Lise Féry impozáns csillárja igazi modernitással rendelkezik, továbbá a 20. századi Szputnyik-forma könnyed és légies változatát kínálja, a sárgaréz és a fúvott üveg társításának köszönhetően. A legújabb trendek között szerepel még Jaime Hayon 24 karátos aranyból készült, kézzel festett kerámia szobra. A Hope Bird büszkén és egyenesen állva, a horizont felé figyelve hívja fel a figyelmet arra, hogy pozitívan álljanak ahhoz, amit a jövő hozhat. Továbbá a rendezvényen találkozhattak az érdeklődők Leblon Delienne és Thomas Dariel aranyból készült Mickey figura szobrával, amely a festészet pointilista mozgalma előtt tiszteleg, ezzel magyarázva a pontokkal tarkított alkotást. A designvásáron a Ginger&Jagger újdonsága, a Gravity konzolasztal is megtekinthető volt. Az alkotás márványból és magasfényű lakkból készült, a funkciót és a szobrászatot összekötve, bizonytalan és dőlő állásával vizsgálja a gravitáció fogalmát. A tervezők szerint ez a megoldás illeszkedik az új fogyasztók igényeihez, miszerint valami olyan újdonságra vágynak, amely súrolja a képzelőerő határait

A Maison&Objet nemzetközi designvásárt Európa három legmeghatározóbb belsőépítészeti rendezvényének egyikeként tartják számon, így az öt napos esemény remek lehetőségnek számít a magyar formatervezőknek arra, hogy felkeltsék a külföldi megrendelők érdeklődését. A szakmai zsűri által kiválasztott magyar márkák a Magyar Divat & Design Ügynökség egységes ernyőmárkája, a Budapest Select alatt mutatkozhattak be, amely a Csend, mint új luxus köntösébe burkolva tárta a szakmai közönség elé a hazai kortárs design gyöngyszemeit.

Na de melyik öt tervezőnek sikerült elnyernie a nemzetközi design közösségnek a tetszését? Boldizar Senteski egy álló tükörrel és egy patinázott acél íróasztallal érkezett a vásárra, amely attól igazán különleges, hogy egyedi oxidált tükör asztallappal rendelkezik. A Concrazy a Terazzo kávézó asztalait mutatta be, amely az anyagok és a természetes színek keverékét tárta a közönség elé. Az ERROR N’ MORE az Oasis tányércsaládját ismertette, amely a kiegészítők terén lehet vonzó az érdeklődők számára, elkészítését a sivatagi oázisok inspirálták. Az Oleant fény- és világítástechnikai eszközeivel jelent meg a kiállításon, egyedi lámpáival mesteri módon ötvözi a csillagászatot és a mérnöki tudományt. A Meander Kerámia Manufaktúra működésében fontos szerepet játszik a Kárpát-medencében létrejött kulturális kincseinek feldolgozása. Emellett dekorációs darabjai esztétikai értékük mellett történelmi kapcsolatokról és rokonságról mesélnek, továbbá ékes díszként töltötték ki a Budapest Select standot.