Design DIALOG: Mi a siker titka? – Magyar kreatívok a nagyvilágban!

Nyelvtudás, kapcsolati tőke és kíváncsiság? Ezeknek birtokában nagy eséllyel léphetünk rá a külföldi design karrier felé vezető útra. A legújabb design DIALOG kerekasztal-beszélgetés során olyan szakértők osztották meg tapasztalataikat, akik országhatárokon átívelve bizonyították szakmai rátermettségüket és hosszabb vagy rövidebb ideje külföldön építik karrierjüket. A beszélgetés visszahallgatható a HFDA Spotify és Youtube csatornáján, érdemes felkeresni!

A Magyar Divat & Design Ügynökség által indított HFDA Academy: design DIALOG programsorozat elsődleges célja, hogy a designipar és a szakma iránt érdeklődők számára olyan fórumot biztosítson, ahol a design szakterülettől naprakész, friss témakörökben vagy rendhagyó megközelítésben juthatnak információhoz.

A legújabb design DIALOG epizódban olyan neves szakértők vettek részt és osztották meg külföldi tapasztalataikat, mint Horváth Anna, építész és designer, Ilosvai Zsófia, a Design Pier alapítója és igazgatója, valamint Vattay Flóra, branding designer, akik Stumpf Kata moderátorral beszélgettek.

A beszélgetés a külföldi karrierút izgalmas részleteibe enged betekintést, olyan kérdések merültek fel, mint hogy: miért és hogyan vágtak bele az új életbe és milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az új helyeken vagy hogyan lehet sikeres karriert építeni külföldön a design világában. A résztvevők Londonban, Máltán, Balin és Hongkongban szereztek tapasztalatokat és próbálták ki magukat a különféle kultúrákban. Emellett szó esett a meghatározó trendekről, amelyekre idehaza is érdemes figyelnünk, illetve arról, hogy milyen lehetőségekkel nézünk szembe, amikor egy multikulturális közegben dolgozunk.

Ilosvai Zsófia, a Design Pier alapítója és igazgatója olyan egzotikumra vágyott, amely hosszú gyökerekre nyúlik vissza, így végül Japánban találta meg számításait. Zsófia mesélt az ott szerzett élményeiről és arról, milyen érzés egy teljesen más kultúrában helytállni. Elmondása szerint az új országba érkezésekor hosszú tanulási folyamat vette kezdetét, hiszen egy olyan extrém helyzetbe került, ahol a saját kultúrája és személyisége teljesen új perspektívába helyeződött.

Vattay Flóra, branding designer szerint a design szakma azért is nagyon alkalmas a multikulturális munkára, mert van egy közös vizuális nyelv, amelyet mindannyian értünk attól függetlenül, hogy egymástól nagyon eltérő kultúrákban dolgozunk. Flórának hatalmas szerencséje volt az életét megváltoztató döntés meghozatalakor, ugyanis Baliba költözésének idején kezdték el fejleszteni a thai vidéki környezetet, így hirtelen rengeteg projekt adódott, amely nagy löketet adott karrierjének.

Horváth Anna, építész és designer számára a helyválasztás fő szempontja az adott kultúra hangulata és alapfilozófiája volt. Anna tíz éven át követte végig egy város kulturális változását és ez adta meg az alapot saját márkájának. Máltán folyamatosan látta a rengeteg építkezést és az ezzel járó gyönyörű régi épületek lebontását, melyeknek helyére sokemeletes apartmanok kerültek. Végül ezek a tapasztalatok inspirálták kollekcióját és indították el az építési törmelékkel való munka irányába.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy külföldiként egy idegen országban mindig is kakukktojások leszünk, amit el kell fogadnunk és a javunkra kell fordítanunk. Ha az ember kíváncsi, tiszteli és meg akarja érteni, valamint ismerni a helyi kultúrát, akkor hatalmas lehetőséget rejt magában, hogy friss, újító gondolatokat vihet egy másik nemzet mindennapjaiba.

A teljes beszélgetésért látogassatok el a HFDA Spotify és Youtube csatornájára!