Design DIALOG – Ígéretes anyagkísérletek: alternatív anyagok nyomában

Fenntartható, környezettudatos termékek, legyen szó akár ruhákról vagy lakberendezési tárgyakról – a vásárlók egyre tudatosabbak vásárlásaik során, alternatív anyagok után kutatnak. Vásárlók ezrei törekednek nap mint nap a hulladék csökkentésére, szelektív gyűjtésre, ezzel kímélve Földünk környezetét és élővilágát. Az év első offline design DIALOG kerekasztal-beszélgetése során a megismerhetünk új, fenntartható anyagokat, lebomló designtárgyakat és különböző szerves-biotextúrákat is. A beszélgetés visszahallgatható a HFDA Spotify és Youtube csatornáján is, érdemes felkeresni!

Az idei első offline HFDA Academy: design DIALOG egy fél órás Pecha Kucha prezentációval indult, amely csupán pár másodpercet enged az előadónak beszélni egy-egy diáról. Ennek a prezentációformának a célja, hogy rövid idő alatt átadja a legfontosabb információkat. Az esemény második részében pedig egy kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol több neves szakértő vett részt. Az anyagkísérlet témájában Győrbíró Csenge textiltervező, Huszár Katalin CMF designer, Kis-Baraksó Alexandra terméktervező mérnök és Zala Zsófia formatervező osztotta meg a gondolatait, a beszélgetés moderátorával, Korn Anita kíséretével. Az anyagszakértők olyan izgalmas témákat jártak körbe, mint az ananászbőr főbb tulajdonságai, különleges papírtermékek, növeszthető bioanyagok és az alternatív műanyagok. Mind az öt szakértő Magyarországon kezdte a pályafutását, így külön szó esik a hazai kezdeményekre is az alternatív anyagok kapcsán.

Győrbíró Csenge a növénykísérletezésről mesélt a beszélgetés során, ugyanis multiszenzorális képzőművészeti alkotásainak ez a módszer az alapja. Megosztotta első igazán meghatározó élményét, amikor banánrostokból hozott létre táskakollekciót. A banánrost kapcsán megemlítette, hogy ez az egyik legerősebb cellulóz tartalmú rost, ami kiszárítva önmagától vízhatlanná válik. Csenge a természetes anyagok előnyeként kiemelte, hogy szerinte sokkal könnyebb velük dolgozni, ugyanis nincsenek előkezelve, mint például egy farmer.

Huszár Katalin a Studio Atlyn alapítója is a kísérletezéseinek élményeit osztotta meg a kerekasztal-beszélgetés alkalmával, ő egyszer használatos műanyagokkal, szívószálakkal kezdte az alkotást. Ezt követően egy magyar céggel kifejlesztettek egy MDF laphoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagot, amely a bútoripar számára lehet izgalmas. Az együttműködés sikeresnek bizonyult, hiszen a létrejött anyagra a nemzetközi szakma is felfigyelt. Katalin megosztott pár információt a legújabb projektjéről is, amely során egy kollaboráció keretein belül patikai hulladékból készít kristályos ékszerkollekciót.

Kis-Baraksó Alexandra a Manera Studio alapítója 2021-ben Márföldi Dórával és Huszár Fannival megalapította a Szimbio Lab csoportot. Alexandra röviden ismertette a létrejött csoportot, amely elkötelezett a biodesign, a fenntartható, etikus és inkluzív design tematikák kutatása és oktatása iránt. A beszélgetés során Alexandra alkotásairól is szó esett, amelyek bakteriális cellulóz anyagból készülnek. Az anyagról érdemes tudni, hogy folyadék tápközegen megnő, majd kiszárítás után a végtermék egy műbőrhöz nagyban hasonlító természetes anyag lesz.

Zala Zsófia a Harm less lebomló designtárgyak létrehozója. Munkásságának fontos ismertetőjegye, hogy növényi hulladékokkal kísérletezik, készített már többek között narancshéjból lámpát, kávézaccból vázát vagy tűlevélből sámlit. Zsófia az alkotás menetét is ismertette a kerekasztal-beszélgetés során, az alapanyagokhoz aprítás után kazeinenyvet ad, ami egy természetes kötőanyag. Ezt követően lepréseli az így létrejött gyurmaszerű anyagot, ami két hét alatt szárad tökéletesre. Zsófia örömmel mesélte, hogy nagyon pozitív a fogadtatása az egyedi és különleges alapanyagoknak.

A résztvevők meggyőződése, hogy a textilipar innovációjának és jövőjének a fenntarthatóság az alapja, a kiindulópontja és a kulcsa. Mindannyian szem előtt tartják, hogy olyan anyagokat tervezzenek és fejlesszenek, amelyek képesek együttműködni harmóniában a természettel és környezetünkkel. Alig várjuk, hogy megismerhessük a következő hazai anyaginnovációkat!

A teljes beszélgetésért látogassatok el a HFDA Spotify és Youtube csatornájára!