RAP interior

A kísérleti stúdió, a Rap interior, immár 34. éve működik, és két generációnyi bútor- és belsőépítész irányítja. A céget 1990-ben, Mikulovban (Csehország) alapította Vítězslav Vrbka, aki fiával, Adam Vrbkával együtt vezeti a vállalatot. A művészeti vezetői pozíciót lánya, Michaela Vrbková tölti be.

A teljes megvalósításokon kívül a Rap saját gyártású termékeket is kínál. Minden elem a tervezéstől a kivitelezésig helyben készül. Az elemek egyediségét, eredetiségét és autentikusságát a tömörfa kiváló minősége adja, mely tulajdonságainak köszönhetően teljesen egyedi. Ez a tömörfa más anyagokkal kerül kombinálásra a bútorok elemeiben. Ez az anyagkombináció a bútorok gyártásában és az eredeti belső terek kialakításában szerzett sokéves tapasztalat eredménye.

A RAP Michaela Vrbková művész és tervező által tervezett bútorait a 2022-es Designblokon (Archean kollekció) és 2023-ban (Ab Ovo ciklus) mutatta be. Az Archean kollekcióval a RAP a 360 Design Budapest regionális kiállításán is részt vett. Az Ab Ovo könyvespolcot, amelyet a 2023-as Designblokon mutattak be, a 2024-es EDIDA Elle Decorations díjra is jelölték bútor kategóriában.

Ökológia, újrahasznosítás, hulladékmentesség, természetes anyagok tisztelete, valamint a különféle belsőépítészeti projektek kivitelezésében szerzett sokéves tapasztalat alkalmazása jellemzi a céget, és ez az, amiben a Rap családi vállalkozás jövőjét és irányát látják.

 

A tárgyról

Ab Ovo könyvespolc

Az Ab Ovo könyvespolc 2023-ban készült el az Ab Ovo bútorkollekció egyik elemeként. Az egész kollekciót a prágai Nemzeti Galériában, a Designblok rendezvényen mutatták be a nagyközönségnek. A könyvespolc karbonizált tömör tölgy és hengerelt nyers acéllemez kombinációjából készült. Az égetett fa tárgyak, más néven „kövek”, pontosan megmunkált vékony fém polcokat támasztanak. A porózus és nem egyértelműen meghatározott masszív kövek ellensúlyozzák a sima és hideg vasat. Az anyagok azonban nyers formájukban jelennek meg, és a végeredmény egy nagyon kompakt tárgy. Az Ab Ovo kollekció könyvespolcát és egyéb bútorait a Rap művészeti vezetője, Michaela Vrbková tervezte, aki művészi és szobrászati megközelítéseket ötvöz precíz bútoripari szabványokkal. A tárgy így nemcsak funkcionális bútorként szolgál, hanem egyedülálló műtárgyként is. A könyvespolc oltárként emelheti ki a legértékesebb műtárgyakat.

Ab Ovo (RAP interior)
Ab Ovo (RAP interior)
Ab Ovo (RAP interior)
Ab Ovo (RAP interior)