Yara Abu Aataya

A Gázában született tervező két hónapos kora óta Prágában él, ahol építészetet tanult a Művészeti Design és Építészeti Akadémián. Időközben más tudományágakban is kipróbálta magát, mint például a könyvkötészet, tipográfia, szitanyomás és litográfia. Így összetett és multidiszciplináris módon közelíti meg munkáját.

Yara Abu Aataya tervező akkor találkozott először a cseh üveggel, amikor cseh üvegboltokban és a prágai Óváros téren található Pragl Glass központban dolgozott.
Már építészeti tanulmányai és különböző technikákkal és anyagokkal végzett kísérletei során is az üveg volt az egyik vágyott szakmai alapanyaga. A törékenységet idézi fel, ugyanakkor meglepően kemény is lehet; ötvözi a cseh történelmet, hagyományt és jelent, amikor a cseh üveg még mindig a csúcson, és a hazai üvegmesterek világszerte keresett kézművesek voltak. A lehetőség, hogy végre dolgozzon ezzel az anyaggal, 2022-ben érkezett, amikor találkozott a Shard Art Studio-val, akik lehetőséget adtak a tervezőnek álmaik projektjeinek megvalósítására. Ekkor kezdődött ~1 hour kollekciójának megvalósítása, amely az ajeto-i Lasvit üveggyárban kezdett konkrét formát ölteni, több mint egy évvel a kezdeti ötletek után.

A kollekcióról

A belső kiegészítők ~1 hour gyűjteménye az idő múlásával és gördülékenységével foglalkozik. A mai hektikus időkben megengedhetjük magunknak az idő luxusát? Talán csak egy óra elég! A projekt középpontjában egy egyedülálló homokóra áll, amely a Shard Art által kifejlesztett technológiával készült, ahol a stúdió a tervezővel együtt dolgozik az üveggel. A tárgy két színe a művész arab gyökereinek és mindennapi cseh valóságának kettősségét idézi, ugyanakkor utal az idő folyására, amelyben a múlt találkozik a jövővel, egyedi pillanatot teremtve az itt és most-ban, amelyet magunknak szentelhetünk. Más kiegészítők kölcsönös párbeszédben kommunikálnak a központi objektummal: a tükör, mint szimbolikus nap, a neon, mint sivatagi kígyó, a vázák, mint az átalakulás szimbóluma, amikor a hiba a valóság részévé válik, és a lámpatest, amely a különböző elemek egy harmonikus egészre való egyesülésére utal, mint a sivatag képzeletbeli szíve. Minden darab egy történetet mesél el, de önmagukban is működnek. ~1 hour ötvözi a cseh kézművesség, design és munka iránti szeretetet a művész identitásával, amely két teljesen különböző valóságból áll.

A lámpatestekről

A kettősség a ~1 hour kollekció lámpatestében is tetten érhető. Két csőből áll, az egyik egy durvább textúrájú, a homok textúrájára emlékeztet, míg a belső vörös neoncső meleg fényt ad az egész darabnak. A sivatag egyfajta képzeletbeli szívét idézi, egy olyan életet, amely még a dűnék mélyén is létezik, és emlékeztet minket arra, hogy az idő végtelen áramlásának rétegei alatt rejtőzünk és rajtunk múlik, hogy ne hagyjuk, hogy teljesen elnyeljen minket.

~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)
~1 hour (Yara Abu Aataya)