Varga Ildikó

Varga Ildikó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett formatervezőként 2022-ben. Közel áll hozzá a műhelymunka és az experimentális tervezői folyamat. Finnországban lehetősége nyílt egy nagyon jó infrastruktúrával ellátott egyetemen szabadon alkotni, ami sokat hozzáadott a tervezői tudatához. Az anyagok iránti érdeklődését egy MOME-n tartott kurzusban tovább fejleszthette, ahol a diákokkal körbejárták a taplógomba felhasználási lehetőségeit a design területein. Törekszik a különböző területek összefonására, így született a Wave panel is, ami idén debütált a stockholmi bútorvásáron. A gyakorlatias és kísérleti megközelítés mellett a tervező számára elengedhetetlen szempont az érzékenység és empátia, amit igyekszik minden munkájába beültetni. Ez adja a lelkét a tervezésnek. Inspiráló téma számára az emberi érzékelés és az anyagok kölcsönhatása, de az is, hogy hogyan manifesztálódhat egy emberi gesztus egy tárgyban.

A Wave panel egy akusztikai és fény panel. A tárgy lelkét, lebegő, illúzió keltő karakterét egy izgalmas, gyéren szőtt textil és annak különleges feldolgozása adja. A textilt ipari keményítővel egy sorolható hullámfelületre formázzák, ennek köszönhetően jól érvényesül kiterjedt falfelületeken, nagy terekben is.

A jó akusztikai tulajdonságai több tényezőnek is tulajdoníthatók: a textil elnyeli, a kiterjedt hullám felület pedig szórja a hanghullámokat. A Wave panel dinamikáját a kontrasztok és az ellentmondások párba állítása adja.

Az első prototípus a Lumoconcept és a Be light! világítástechnikai cégek közreműködésével jött létre.

Wave panel (Varga Ildikó)
Wave panel (Varga Ildikó)
Wave panel (Varga Ildikó)
Wave panel (Varga Ildikó)
Wave panel (Varga Ildikó)
Wave panel (Varga Ildikó)