Hlatki Dorottya

A szem megtévesztésén alapuló trompe-l’oeil ábrázolásnak nagy hagyománya van a művészetben, funkciója azonban évszázadokon keresztül változatlan maradt: elsősorban az alkotó mesterségbeli tudását hivatott demonstrálni, illetve kisebb részben a tér optikai tágítása a célja.

Utóbbi vetület kapcsán kezdte meg kutatását Hlatki Dorottya, akinek már korábban is érdeklődése fókuszában állt a térélmény befogadókra gyakorolt hatása. Témáját a 2020-ban megélt karanténhelyzet egyéni és kollektív tapasztalatai is új szempontokkal gazdagították, ezért egy olyan tapétarendszer kialakítását tűzte ki célul, mely egyszerre tölt be dekoratív funkciót, illetve hat célzottan a befogadók tudatalattijára – új jelentéstartalommal telítve egyszersmind a trompe-l’oeil műfaját is.

Hlatki Dorottya x BeLight
Invisible Cities
fényinstalláció

Az Invisible Cities kültéren és beltérben egyaránt felhasználható fényinstalláció, ami a hangulatvilágítás funkció mellett optikai térhatároló funkcióval is bír. A finom fényrajzolattal megjelenített építészeti alapformák és alapelemek (boltív, ablak, kapu, oszlop) olyan látványelemként jelennek meg a nyitott, illetve zárt terekben, amik hagyományos építészeti beavatkozások nélkül – egyfajta vizuális jelként – képesek átírni az adott látványkörnyezet karakterét.

Moholy-Nagy László formatervezési Ösztöndíj (Hlatki Dorottya)
Moholy-Nagy László formatervezési Ösztöndíj (Hlatki Dorottya)
Invisible Cities fényinstalláció (Hlatki Dorottya)
Invisible Cities fényinstalláció (Hlatki Dorottya)