Anna Zimmermann

Anna Zimmermann

Anna Zimmermann, svájci tervező, jelenleg Bécsben él. A művészet és a formatervezés között mozogva munkája az anyagi kultúra, a tömegtermelés és a kézművesség kapcsolatát vizsgálja. Inspirációt a mindennapi megfigyeléseiből merít, és azt társadalmilag releváns párbeszéddé alakítja. Munkája több médián is átível, és gyakran tartalmaz bomlasztó, abszurd és humoros elemeket.

Anna Zimmermann az Iparművészeti Egyetemen tanult, majd cum laude minősítéssel végzett az Eindhoveni Formatervezési Akadémián (NL). Különböző ösztöndíjak és elismerések kedvezményezettje, mint például az Ikea Alapítvány ösztöndíj, a START Stipendium és a Casa Calandra Artist Residency. Anna jelenleg mesterképzést végez a londoni Royal College of Art-on (Egyesült Királyság).

A tökéletlenség edényei

Alumíniumöntvény edények gyűjteménye, amelyek a fémöntési folyamatból eredő tökéletlenségeket ragadják meg. Ahelyett, hogy eltávolítaná az öntött tárgy forrasztásait és hibáit, a dizájn kiemeli ezeket a megkülönböztető jegyeket, és a darabok központi fókuszpontjaivá emeli őket. A formanyelvet az egyszerű, archaikus, konstruált, arányokkal játszó formák ihlették.

A tárgyak reprodukálhatók a formán keresztül, mégis mindegyik egyedi, mert a forrasztás minden alkalommal más. Ez megoldja az egyediség igényét és annak a szükségességét, hogy valami olyat birtokoljunk, amely senki másnak nincs a világon.

Az alkotói törekvés kiindulópontja a homoköntési technika alkalmazása. Ez a módszer a forma felső, és alsó dobozának homokkal való teljes feltöltését igényli. A homokformába öntéshez az öntőmodellt homokba öntik, majd eltávolítják, és olvadt fémmel öntött üreget hagynak maguk után.

A két öntőforma közötti határfelület egy jellegzetes forrasztásban csúcsosodik ki, ami a felesleges anyag következménye, amelyet általában lecsiszolnak. Az alkotó elképzelésében azonban ezek a forrasztások előtérbe kerülnek; ezek a tervezés fókuszának lényegei, amit hangsúlyoz és ünnepel.

Vessels of imperfection (Anna Zimmermann)
Vessels of imperfection (Anna Zimmermann)
Vessels of imperfection (Anna Zimmermann)
Vessels of imperfection (Anna Zimmermann)
Vessels of imperfection (Anna Zimmermann)