Digitális termékek, digitális design – formatervezés a virtuális világban

A világjárvány eredményezte változások és a rohamos technológiai fejlődés a designipar alakulására is jelentős hatást gyakorolt. Az NFT-k és a metaverzum világa számtalan új lehetőséget rejt, s ezekre a változásokra, új jelenségekre a tervezőknek is reagálniuk kell. A Magyar Divat & Design Ügynökség idén ismét megrendezi a többszörösen díjazott rendezvényét, a 360 Design Budapest kiállítás, mely most digitális formában is bemutatja a design mindennapjainkat körülvevő szerepét.

A pandémia okozta lelassulás életünk minden területén nagy változásokat hozott. Az emberek az otthonaikba szorultak, a digitális technológiák és eszközök pedig az eddiginél is jelentősebb szerepre tettek szert. A designipar szereplői is rákényszerültek, hogy átgondolják: hogyan értelmezhetik a digitalizációt saját alkotói munkájuk során és építhetik be az NFT-k világát a designiparba, illetve hogyan tudnák kihasználni a virtualizáció nyújtotta lehetőségeket.

A nemzetközi trendeket figyelve is érdekes újdonságoknak lehetünk szemtanúi, megismerhetjük, hogy az NFT-ket és a kriptoművészetet vizsgálva hogyan tudjuk újra értelmezni a formatervezést. Újszerű megoldásnak számít például Lanzavecchia + Wai munkája, akik nevéhez a Living Vase 01 fűződik. A kollaboráció egy design archetípusból indult ki, a vázából, amelynek felülete tucatnyi apró virágból készült. A Living Vase 01 egy egyedi digitális interpretáció, amely alkalmas arra, hogy egy digitalizált gyűjtemény részévé váljon. Továbbá a termék különlegessége, hogy a sivatagi háttér előtt állva a váza felülete lassan és ritmikusan virágzik.

A technológia és a digitalizáció hatásával a divatipar is fejlődésnek indult, a metaverzumban például már jelen vannak olyan fast fashion márkák, mint a Zara, és az olyan luxus divatházak is, mint a Gucci. A Magyar Divat & Design Ügynökség szintén igyekszik alkalmazkodni az átalakulásokhoz, a Budapest Central European Fashion Weeket és a Budapest Fashion Tech & Summit divatipari konferenciát nem csak élőben, hanem a Decentraland metaverzumában is követhették a nézők.

A tervezők a virtuális térben is lehetőséget kaphatnak arra, hogy kapcsolatot építsenek a fizikai és digitális világ között az alkotásaik által, ezzel is növelve és szélesítve az események és termékek jelentését, élményét. A tervezők munkája a digitális térben sem változik: történeteket mesélnek el alkotásaikon keresztül, ezzel is megerősítve azt a tényt, miszerint a termékek története fontosabb a fizikai formájuknál. Mindemellett ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy az alkotók szélesebb és több generációkon átívelő közönséget szólítsanak meg.

Az MDDÜ design programjai során is nyit az új irányokra, az idei évben a 360 Design Budapest kiállítás fizikai és digitális formában mutatja be a design mindennapjainkat körülvevő szerepét. Mindemellett a kiállításra olyan tervezők jelentkezését is várja az Ügynökség, akik rendelkeznek a portfóliójukban újdonságként definiálható, 3D-ben bemutatható, saját tervezésű gyártmánytervvel és termékkoncepcióval, mely a kiállítás során digitális formában kerülne megjelenítésre. Bővebb információkért kattints ide.

A jelentkezési határidő: 2022. június 15.

A jelentkezést, illetve a jelentkezéssel kapcsolatos e-maileket a 360dbp@hfda.hu email címre várja az Ügynökség.